När föreställningar rubbas
Jag brukar inte ofta bli irriterad på diskriminering mellan män, kvinnor, han och hon eller hen och den. Allra minst brukar jag bry mig träningssammanhang. Helt ärligt så har jag inte riktigt fattat det där med att tjejer automatiskt är "sämre" än killar. Jag vet inte om det är för att jag är uppvuxen med två bröder och alltid tränat med killar som jag inte reflekterat över det.

När jag började med styrketräning på riktigt så tänkte jag alltid att jag skulle vara lika stark eller iallafall nästan lika stark som min storebror. När jag sedan inte var det så tänkte jag aldrig att det var för att han var kille och jag tjej. Utan för att han:
A) Tränat mer
B) Ville mer
C) Var äldre
A och B kan jag ju påverka så det försökte jag alltid göra.
Detta fortsatte när jag höll på med kampsport, jag förlorade inte för att jag var tjej utan för att jag var svagare och mindre teknisk, helt enkelt för att jag var sämre än de jag förlorade mot. Inte för att de var killar och jag tjej. Alltså jobbade jag för att bli starkare och mer teknisk. Det ska även tilläggas att jag inte förlorade hela tiden utan faktiskt ofta vann mot killar, även om det till och med var tyngre än mina då lätta 62kg.

Under OS har ju nu en tjej Shiwen Ye spöat en kille Ryan Lochte i simning. Hon simmade sina sista 50 m frisim på 28,93 och han simmade på 29,10. Detta är nog den största snackisen under hela OS. Det är inte en snackis för att hon har gjort ett kanonlopp, inte för att hon tagit ett superdräkts rekord och dessutom tagit världsrekord.
Nope, det är en snackis för att en (ung) tjej varit bättre än en kille! Jag tror inte att det är inte första gången det händer men det är första gången en tjej går över gränsen för manligt och kvinnligt på bästa sändningstid över hela världen.

Jag hoppas innerligt att hon inte är dopad, jag hoppas att hon bara är grym. Förhoppningsvis är det vara så att ingen sagt till henne, eller att hon bara inte förstått att hon ska vara sämre än killarna.

Men faktiskt är det ju så att tjejer ofta blir jämförda med killar. På "mitt" seedinglopp inför Vasaloppet blev tjejer seedade efter bästa manliga tid. Och Sofy tar upp detta "seeding problem" till Cykelvasan. Tjejer seedas mot killars tider.

Jag säger bara. Låt det vara så men bli inte sura och börja tjura om doping när det vissar sig att tjejer inte alls automatiskt är sämre än killarna.

Pridevecka och allt nu känner jag att jag gjort mitt inlägg i jämställdhetsdebatten.

Shiwen Ye

6 kommentarer:

 1. Mycket bra inlägg! Varför skulle inte en tjej kunna vara bättre än en kille? Hon har kanske tränat jävligt hårt och får därför resultat!! Nejnej, det svider för mycket i alla mansgrisars hjärtan.

  SvaraRadera
 2. Vilket bra inlägg!!
  Hittade din blogg av en slump och hit kommer jag att återvända!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad kul att du gillar bloggen!

   Radera
 3. Bra inlägg! Det som jag kan bli fly förbannad över är dock de skillnader som inte GÅR att göra någonting åt!
  Till exempel så spelar jag fotboll, och om det är någonstans det är stora skillnader mellan damer och herrar är det väl på en fotbollsplan. Skillandes i fysik mellan en "fullvuxen" dam respektive herrspelare är onekligen väldigt stor. Att stå emot ett 85-kilos muskelpaket i en närkamp ÄR tämligen svårt för en 60-kilos tjej. Och NEDRANS vad det stör mig!!

  Men känner igen det där med att ha bröder att fightas emot. Inom en snar framtid ska vi ha en löptävling oss syskon emellan här hemma och ALDRIG i livet att storebrorsan ska få vinna över mig. Över. Min. Döda. Kropp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju skillnader, men samtidigt så kanske 60 kilos tjejen är lite snabbare...
   Krossa brorsan!

   Radera