En löparen guide till det svenska sjukvårdssystemet del 2

Roligt att höra att den första delen av En löpares guide har varit uppskattad. Här kommer del 2 som kommer att behandla Alternativvården.

En löpares guide till Alternativvården.

Det kan låta lite mystiskt med namnet Alternativvården, men faktum är att detta var precis vad naprapati, kiropraktik och i viss mån även massage kallades tidigare. Vet inte säkert om sjukgymnastik räknats till denna grupp, tror inte det enbart eftersom det heter just ”sjuk”. Det finns ju en allmän uppfattning bland icke tränande om att vissa åkommor inte är att vara ”sjuk” utan självförvållade och därför inte berättigade behandling.

Det svåraste med alternativvården är ju att veta vilken typ av alternativvård man skall välja.

Vad är skillnaden? Kort beskrivet
Naprapat:
Är en form av manuell terapi. Naprapater diagnostiserar, behandlar och rehabiliterar smärttillstånd och funktionella besvär i rygg, leder och muskler.


Kiropraktik: Det övergripande syftet med kiropraktisk behandling kan sägas vara att återställa normal funktion i leder, muskler och nervsystemet. Den huvudsakliga behandlingsmetoden är kiropraktisk justering som består av olika handgrepp för att mobilisera en led eller ett område. Justeringarna syftar att återställa ledfunktionen.


Sjukgymnastik: I området ingår främst undersökning och behandling med syfte att bedöma, bota, förebygga eller lindra sjukdomar, främst sådana som manifesterar sig i rörelse- och stödjeorganen dvs muskler, leder, skelett och nerver.


Idrottsmassage: Med idrottsmassageteknik lokaliseras eventuella skador, muskelsvaghet, stelhet och muskelknutar. Behandlingen kan skräddarsys för att passa den enskilde idrottaren, med hänsyn till idrottens art och var i träningsperioden idrottaren befinner sig. Vid idrottsmassage behandlas systematiskt de ytliga vävnaderna först för att sedan gradvis fortsätta med de djupare lagren.


Inte klokare?

Testa dig fram för att hitta en behandling som du är bekväm vid, olika åkommor kräver också olika behandlig och många ”behandlare” behärskar även flera av områdena.


Hitta en ”behandlare”: Det kan vara vettigt att åter igen försöka diagnostisera sig själv. Om du lider av en sträckning i hamstrings (baksida lår) kanske idrottsmassage är ett bättre val än sjukgymnast. Om du däremot haft ryggskott kan du behöva kombinera flera olika metoder. Sök rekommendationer på nätet och bland vänner. Inte då faster Agda utan gärna dina tränande vänner. Hittar du inget vettigt? Då är mitt tips att kontakta löparklubbar eller annan seriös idrottsförening på din ort och fråga efter rekommendationer. Av någon anledning brukar såväl fotbollsklubbar som kampsportsklubbar ha bra koll.


Boka tid: Redogör redan när du bokar tiden kort för din åkomma, berätta i telefon eller skriv det i övrigt rutan på online formuläret. Här kan du också tydlig skriva dina mål särskilt om du siktar på viss tävling, till skillnad från när du besöker husläkaren alltså.


Kom förberedd: Testa gärna dig själv hemma innan, lyft på benen, armarna böj framåt, bakåt åt sidorna, hoppa och rulla runt och anteckna var du har ont. För att sedan redovisa för din behandlare. Tid är resultat.
Min lapp jag hade med mig på återbesök efter mitt ryggskott!


Avslöja en skitsnackare: Det finns otroligt många behandlare som bara snackar skit (takes one to know one) Om du nu är en godtrogen person så bör du höra varningsklockor om din behandlare rabblar alldeles för många namn på latin och pratar mer än han behandlar. Om så är fallet byt behandlare, denna kommer annars att lura på dig 10 behandlingar och du blir inte bättre bara fattigare.


Kan det vara en ”Svennis”?: Balett och tyngdlyftning är också sporter, så din behandlare kanske inte er ut som en löpare men det betyder inte att denna inte kan träning eller känner till löparen själ. Tänk på Svennis han ser inte ut som en fotbollsspelare men han verkar kunna teorin.


Här är det alltså läge att ställa kontrollfrågan: Får jag träna?

Om svaret blir: Nej, kan du fråga om vederbörandes egen träning. Om du märker att den inkluderar mer än ett pass Body pump eller zumba i veckan ska du nog byta behandlare.
Om svaret blir: Ja följt av rekommendationer på alternativträning eller känn efter hur det känns. Så ska du vara nöjd med ditt val.


Hur många gånger? Fråga gärna första gången hur många behandlingar det kommer ta innan du blir bra, detta ger dig en bild av var du ligger och vad det kan tänkas kosta, dessutom märker du om det är en skitsnackare om personen säger mer än 5 gånger så byt behandlare för denna är tydligen inte särskilt skicklig!

Att undvika det svenska sjukvårdsystemet
Som ni märker är det inte helt lätt att bli fixad om man åkt på något. Så det bästa sättet är att faktiskt försöka undvika att åka på något.


Hur fan gör man det?

90% av alla löpare kör mer rehab än vanlig träning!
Jo, service. Du servar din bil säg var 1000mil, du måste också serva din kropp. Gränsen för kroppen är garanterat inte 1000mil men kanske 100mil. När träningen börjar gå tyngre och tyngre är det nog dags för service!
Det som inte dödar härdar stämmer för det mesta men inte alltid...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar