Fortsatt Ironman feber!

Johans inhopp på bloggen igår verkar ha varit väldigt populärt! Det är verkligen IRONMAN i luften så här får ni lite till...

Tisdag den 14 augusti, vilodag
Allmänstatus: Lite hosta, ont i ryggen. Börjar känna att det närmar sig racetime!
Kost: Ökar något på totala intaget, mer vätska
Vad berättar man om en vilodag? Nä inte mycket. Jag ska på massage i Borgholm under dagen, det är väl i princip den största kraftansträngningen.
Passar på att cykla lite kärringcykel

Jag kan berätta lite mer om utrustningen som används under loppet.

Närmast kroppen
Att hålla sig rörande under långtid skapar friktion mot kroppen. Man får skavsår på platser man inte trodde att det var möjligt. Vanlig vit vaselin kan göra underverk mot detta. Jag är noga med att smörja in armhålor, ljumskar, insida lår och andra ställen där man vanligtvis får skavsår.

Tävlingsställ
Det finns olika modeller av tävlingsställ i triathlon. En delad ”brottardräkt” eller tvådelad. Jag använder en tvådelad för att underlätta toabesök.  På överkroppen har man oftast ett linne som är tajt. Tyvärr så går tyget väldigt högt upp mot armhålan och skapar friktion. Byxorna är ett mellanting mellan en cykelbyxa och ett par löpartajts. Den utökade vaderingen är relativt tun för att inte vara i vägen under löpningen och samla på sig vatten under simningen.

Tävlingsstället är på redan under våtdräkten.
Triathlon kläder

Våtdräkt
Våtdräkten är triathletensskydd mot det kalla vattnet men ger även en viss flytkraft. Det finns många olika modeller i olika prisklasser. Den billigaste kostar rund 1000 lappen och de dyraste uppåt 6000 kr. Bland de våtdräkter jag har testat har alla suttit bra på kroppen. Jag letar hellre efter en dräkt som är flexibel i axlarna och ger mig bra rörelsefrihet. Dräkten jag använder kommer från Sailfish och heter Attack.

Sailfish våtdräkt
Cykel
Cykelmomentet är den delen som tar längst tid under tävlingen. Här gäller det att ha en sittposition som ger dig en bra aerodynamiskposition men ändå bekväm. Cykeln som oftast används är av modellen tempocykel. Det innebär att man sitter i en ganska framåtlutadposition. Styret har en s.k tempobåge där även växelreglagen är. De flesta triathleter använder profilhjul och-eller diskhjul. Profilhjulen är uppbyggda av kolfiber och ger ett minskat luftmotstånd. Jag har ingen exakt siffra på hur mycket detta ger men ett vanligt tal är ca 10 % mer vid 30 km/h. Skulle jag ge någon ett investeringstips till cykeln så är det hjul. Är plånboken stor och välfylld kan även växlar, bromsar och andra komponenter bytas ut.

Under ett Ironmanlopp krävs det att man har med sig minst två flaskor vätska. Jag har plats för 5 flaskor på min cykel. Två på ramen, två bakom sadeln och en i tempobågen. Jag kommer dock bara ha med mig två flaskor samt den i tempbågen. Hållarna bakomsadeln får tjänstgöra som ställ för reservslangen.

Cykelskorna skiljer sig även från en vanlig cykelsko. Tittar ni på bilden så ser ni att det bara finns 2 spännen som har karborre, detta för att man skall kunna ta på sig skon när man sitter på cykeln. Hjälmen den viktigaste komponenten av alla! Det finns en uppsjö av olika hjälmar, tempohjälmar och lättviktshjälmar. En tempohjälm kräver en bra sittposition annars blir den ett vindfång samt att den blir varm medans en vanlig hjälm är mer bekväm och mindre vindkänslig.

Löpning
När cykeln har ställts tillbaka skall skor bytas, hjälm av and off we go! Jag använder mig av ett par Asics med triathlonsnörning, detta är en ganska lätt sko med ett litet pronationsstöd. Jag tar även med mig vätskebälte med gel, cola och sportdryck.

Triathlon snörning sparar viktiga sekunder
Övrigt
Pulsklocka
Jag skulle inte ge mig ut på en tävling utan klockan. Den ger mig bra info under loppet och efteråt kan jag analysera varför det gick så bra just idag. Jag använder mig av en Polar RCX5 som klarar av att mäta pulsen under vattnet. Övriga komponenter jag har är kadens och hastighet på cykeln samt stegsensor för löpningen.
http://www.polarpuls.com/sv

Kompressionskläder
Jag kör med ett par ”vadholkar” från 2XU. Dessa kan jag ha på under sim momentet och sparar således tid emot kompressionsstrumpor. Jag vet inte hur mycket inverkan dessa har men det ger ett skönt stöd iaf.

Diverse smått och gott
Cut the crap, på ett ironmanrace är du själv och mp3 är förbjudet. (sant)
Det är även förbjudet att ha en tränare som springer med dig och ger tips, ta emot dryck eller annan support längsmed banan. Ja förutom på anvisad plats.


3 kommentarer:

 1. Bra tips! :)

  Sitter just nu och funderar på hur jag ska göra med mina hållare bakom sadeln. Du skriver att du ska använda hållarna som ställ för reservslangen, något mer? Lägger du dem i en vattenflaska eller hur gör du med det? :) // Lina som funderar på hur hon enklast ska pimpa upp cykeln med alla grejer :)

  SvaraRadera
 2. Hej, nä jag har bara slangen eller rättare sagt tuben där. Tuben är betydligt större än en slang så den sitter bra.

  //Johan

  SvaraRadera
 3. Kul att det blir lite utbyte av tips här!

  SvaraRadera