Min mat

Äta bör man annars dör man, äter gör man ändå dör man!

Vad du äter, eller snarare är vad du inte äter är en av det största status symbolerna och det säger en hel del om vem du är. Äter du Kungsörnens makaroner eller färsk hemma gjord pasta? Äter du Mcdonalds till lunch? Består din matsedel av quinoa, bulgur och surdegsbröd? Eller har du valt att utesluta bröd och pasta ur din kost. Kanske är du en av dem som tycker en cigg och en kaffe är en perfekt frukost?
För varje påstående du läste så får du upp en figur i ditt huvud, kanske en kollega eller en bara någon du ser på t-banan varje morgon.
Mat är intressant, mycket av våra måltider är komponerade inte bara utifrån vad vi tycker är gott utan också utifrån vad vi har fått lära oss att vi ska äta. De allra flesta skulle nog säga att havegrynsgröt är det allra nyttigaste man kan äta till frukost och dessutom tänka på Gunde Svan. Finns det en koppling? Så klart en mycket lyckad marknadsföringskampanj av Axa.
Jag får ofta frågor om min mat om hur och varför jag äter som jag gör och om verkligen vispgrädde är bra som mellanmål. Om du vill äta sunt för att kunna träna, gå ner i vikt, orka leva eller vad än ditt mål är så är det viktigaste att veta varför du äter det du äter och vad dessa saker fyller för funktion.
Här är några av mina tankar kring mat

Frukt är godis: Den mamman som myntade detta uttryck viste vad hon snackade om. Många frukter innehåller stora mängder kolhydrater och därför. Bär är bättre, hallon exempelvis innehåller inte så mycket kolhydrater. Bra att tänka på för den som vill tappa några hekton

Full fat: Jag köper aldrig lightprodukter eller lätta produkter. När man tagit bort fettet så har man ofta tillsatt socker för att få en god smak. Jag anser att fett är bättre för min kropp än socker och andra konstgjorda sötningsmedel är.

Inget är förbjudet: Ni vet hur det gick för Adam och Eva- utslängda från paradiset. Det är väl sällan man är så sugen på något som när man inte får göra det. Detsamma gäller om man förbjuder sig en massa mat. I 99% av fallen äter jag ”enligt plan” men jag är svag för godis och annat sött. Så när jag är sugen, vilket jag är på lördagar eller fredagar så äter jag godis eller vad som faller mig in. Vilket för oss till nästa punkt…

Utan ångest: När jag äter godis eller vad det nu kan vara så gör jag det ordentligt, trycker jag i mig 200g choklad så vill jag ha det. Eftersom jag gör det max 1 gång i veckan så tillåter jag mig själv att göra det och nojar inte. Eftersom jag äter sådant relativt sällan så gör det ingen skada och jag kan faktiskt njuta av det. Jag finner det oerhört irriterande med folk som äter exempelvis choklad och sedan nojar över det. Om det medför ångest så skippa det men har du att de i käften, låt då maten tysta munnen! Hårt men rättvist.