Korrelation

Igår var jag ute på rullskidorna första gången på 2 veckor. Måste skärpa mig med skidorna inte hoppar man över löppass i två veckor!

Den största framgången på passet var faktiskt själva frakten av skidorna, ni kanske minns hur det gick sist? Denna gång hade jag dels på mig vettigare kläder under själva för transporten men hade också en stor påse som rymde skidorna och som gjorde att skidorna inte kunde rymma på t-banan. Mycket smart!
Kolla bara!


Den andra framgången
var att jag inte tog av mig skidorna en enda gång, även om det nog inte ens med lite fantasi liknande rullskidåkning i vissa av nedförsbackarna men jag fick öva på bromsteknik och öva på att svänga.

När man åker rullskidor så funderar man mycket dels på tekniken, dels på hur ont det kan göra att ramla eller bli påkörd av fartdårar till cyklister. Men jag funderade också över korrelationen mellan den hastighet jag kan springa i och den hastighet jag kan åka rullskidor i. Nu har jag rätt basic rullskidor men tröga hjul ( vill ju inte att det ska gå fort nedför)men jag ser ändå en korrelation mellan min bekväma fart i löpningen och en bekvämfart på rullskidor. Kan dock inte nå upp i min toppfart från löpningen på rullskidor (särskilt inte nedför).

Eftersom jag sprungit i ca 1 år och inte åkt mer rullskidor än att de kan räknas på 10 fingrar men ändå har samma bekväm fart så undrar man ju: Finns det en korrelation mellan de båda? Snabbare löpare snabbare rullskidsåkare? Eller kommer jag bli tok snabb på rullskidor eftersom jag har en bättre utvecklingskurva i jämförelse?

I detta nu håller jag på att förbereda mig för kvällens stora utmaning. Ska vara barnvakt till Sveriges yngsta triathlet!

6 kommentarer:

 1. Bra att du gnetar på med rullskidåkningen. Man måste få lite kontinuitet om man ska lära sig bra. Var brukar du köra någonstans?

  SvaraRadera
 2. Håkan: Jag brukar åka ute vid Drottningholm, mot Ekerö en löplig sträcka och sedan vända. efter den 20 augusti när jag sprungit Vasastaffeten kommer träningen inför riktiga Vasaloppet ta över och det kommer bli mer rullskidor och mer uthållighetspass. Var brukar du åka?

  SvaraRadera
 3. Aha...Det precis där jag också brukar köra eftersom jag bor i närheten. Riktigt fina cykelvägar och vacker miljö. Kan knappt bli bättre för rullskidåkning!

  Om du inte känner att tekniken släpper så kanske vi kan tajma ett pass ihop så kan jag kika på din teknik.

  Kul med Vasastafetten! Vi tänkte också dra ihop ett lag men det blev aldrig så. Kör hårt!

  SvaraRadera
 4. Håkan: Åh snällt! Absolut, kommer kanske inte bli så mycket träning för dig då du verkar hålla ett himla tempo jag har max 5-fart. Vad har du för hjul på dina skidor? Jag har 2:ans hjul och funderar på att byta till snabbare.

  SvaraRadera
 5. Fasen, det är inga problem :) I så fall är väl inte syftet att jag ska få träning utan att jag ska försöka hjälpa dig.

  Grejen är att jag vet inte riktigt. Jag har ett par Oneway classic 5 som är riktigt långsamma nybörjarskidor så jag antar att det sitter 3:or på men som sagt så vet jag inte :)

  Men strunt i det. Vi kör i så fall och oroa dig inte för min träning. Vill jag få mer träning kör jag ju bara en extravända efter :)

  SvaraRadera
 6. Snällt! Om det är hjulen som sitter på så är det nog 2:or det är standard hjulen. Det är samma skidor som jag har (tror jag) Hörs av efter mitt träningsläger då!

  SvaraRadera