När slutar löpningen vara jobbig?

Frågan får jag av en kollega vid kaffetermosen i köket. Min spontana kommentar blir:
-Aldrig, det är ju det som är tanken med träning att det skall vara jobbigt

Ber henne så klart förklara närmare vad hon menar och liksom alla andra som vill komma igång och springa upplever hon det som outhärdligt jobbigt och att andnöden är nära att ta död på henne redan efter att par hundra meter.

Så är det ju faktiskt i början, för ett år sedan när jag precis började springa kände jag det så här andnöd, smärta och det var inte ett dugg kul det enda som drev mig var att jag hatar att vara dålig på saker.

Hur kommer man då förbi detta stadie? Mycket bra fråga med ett förvånansvärt enkelt svar – du fortsätter att springa.
När du kommer igång med löpningen och känner det så här hemskt finns det vissa saker att tänka på för att göra det hela lite lättare.

Just do it: Tänk inte så mycket, byt om och dra ut

5 dagars regeln: Du måste ( ja, måste!) springa minst var femte dag för att du skall få effekt av din träning annars är du tillbaka där du startade på varje pass.

Smygstarta: Spurta inte iväg som Usain Bolt direkt när du kommer utanför dörren. Gå gärna några meter och börja sedan att jogga lätt. Du behöver bli varm och sakta få upp pulsen för att inte få den där akuta andnöden efter 500m

Spring på tid: När man börjar med löpning har man kanske ingen GPS klocka, även om det finns flashiga appar att ladda ner så går det lika bra med en klocka. Var ute 30min första veckan. Om du måste varva då gång med jogging. När du orkar jogga 30min så kan du öka till 35 min och sedan bygga på. Öka inte med mer än max 5min per vecka.

Låt det vara jobbigt: Att träna är jobbigt och låt det vara jobbigt. Jag lovar att du inte dör av att vara högröd i ansiktet och frusta som en ilsken tjur det känns jobbigt då men man glömmer det snabbt.

Hitta alternativ: Att bara träna löpning är så klart bra, men personligen tycker jag om att varva löpningen med annan form av träning. Vad denna träning är varierar, styrketräning så klart men hitta annat som är kul cykla, simma, åk rullskidor. Den alternativa träningen kommer att underlätta för din löpning.

Så nog om det.
Har ju träningsläger för mig själv nu och träningsläger innebär träning!
Dejten med Olga i tisdags satt ordentligt i benen när klockan ringde 05:00 igår och jag släpade mig upp. Första 100m i bassängen var tunga och jag undrade vad fan jag höll på med. Efter ytterligare 100m började kroppen fatta grejen och jag kunde slappna av och köra på. Efter 400m insim och teknikträning gjorde jag en liten stege på 500m-400m-300m-200m. Medan jag simmade på så kom solen fram och om ni inte testat det så kan jag lova att det är vackert att plaska på och se morgon solen leka på botten av bassängen.

Efter jobbet var det raka vägen hem och byta om snabbt som tusan för att inte hinna känna att jag var lite trött. Mer intervaller stod på schemat. Benen var jävligt trötta det tog nästan 4km upp jogg innan de var igång. Därefter följde detta intervall upplägg.

5min-2min-4min-1min-3min-45 sek-45sek-30sek-30sek-20sek-20sek-15 sek
Vila 30 sekunder mellan varje.
Den var tuff första 5min gick på 4.20-fart försökte därefter öka med 5 sek på de kortare intervallerna. De sista som bara var 30sek gick fort benen skrek och jag skrek, tanter, barnvagnar och små hundar flyg åt sidorna när jag kom farandes längst stigen och högt skrek åt mig själv

- Springa Anna spring!
Det hjälper att skrika.

1 kommentar:

  1. Hey I discovered this web site to be really fascinating!
    Bookmarked!

    my web blog: vitamins to help get pregnant

    SvaraRadera