Löpning- en nördsport

Nu ska jag nörda till ordentligt. Löpning är inte bara en tekniksport det är också en materialsport.

Nu är våren här och många kommer att bli sugna på att dra ut och springa (jogga) lite i vårsolen. De första gångerna brukar vara smärtsamt inte bara för att det är jobbigt och man inte är van utan även för att man får ont i fötterna. Det kan ju i sig ha olika orsaker som att man inte sköter om sina fötter eller att man har dåliga skor. Men det är inte det jag ska nörda in på utan på strumpor.

Många gånger har jag fått kommentaren:
- XXX kronor är du galen!

Det brukar referera till kostnaden på mina nya löparstrumpor som ofta brukar vara just tresiffrigt. Varför betala så mycket för strumpor när du får 10pack för en hundring på H&M? Dessutom får du blåsor och skoskav på köpet…

Riktiga löparstrumpor är ofta förstärka på rätt ställen, har inga sömmar, sitter som smäck på foten och för bort fukt. Så om ni springer eller har tänkt börja jogga i vår, investera i ett eller två par ordentliga strumpor!

Jag lider av att få blåsor i hålfoten och därför kör jag med dubblastrumpor för att få bort friktionen. Antar att det funkar på samma sätt om man får skavsår i hälen eller på tårna. Förutsatt att skorna inte blir för trånga.

Mina favoriter är kompressionsstrumporna från GoGo (pris 229kr/par) För oinsatta är det riktigt tighta strumpor som innan löpare började använda dem kallades för stödstrumpor. Syftet bygger på (håll i er för mycket teori) venösa återflödet till hjärtat förbättras genom en effektivare vadmuskelpump, vilket i sin tur skulle leda till bättre uthållighet. Det spekuleras också i att trycket pressar samman muskulaturen, vilket i sin tur skulle minimera muskeltrötthet. Sägs också öka borttransport av slaggprodukter och gör att man blir av med mjölksyra snabbare. Vilket är bra för återhämtningen.

På vintern kör jag ett par XX socks över. Det är tjocka och varma med extra ludd under fotsulan. Pris ca 260kr/par.

Sedan har jag två par från Seger som jag gillar som är lite billigare och tunnare men fortfarande väldigt sköna. De kostar omkring 149kr/par. Bra förstärkning.

Så två ”småsockar” från Nike, det är alltså ankelsockar men typ nät på ovansidan och de är mycket tunna. Personligen tycker jag det är för tunna för att bara ha med när man tränar, men perfekta att ha under exempelvis Seger strumporna. Pris ca 179kr/par

Förra helgen köpte jag också ett par nya från Bola, det var strumpan vid namn Lidingö. Priset var 79kr/par och de funkade därefter. De satt liksom inte på foten
ordentligt. Vet inte om det beror på att det inte stod höger och vänster på dem.

Nog med nördandet, men tänk på att det kan vara värt investeringen.

Ikväll skall jag köra mitt första löpskola/teknikpass, ska bli spännande. Har satt ihop olika övningar jag skall testa. I morse körde jag yoga, det var himla skönt. Bästa på hela passet var när instruktören under avslappningen går runt och trycker ner axlarna och lyfter lite i nacken. Går på detta pass enbart för att hon gör det!

En buffe med sockar:
Från höger: GoGo- kompression, Bola- Lidingö, Seger, XX-socks och ovan Nike

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar