Kvinnor kan- men varför på knä? – unik utmaning

I går blev jag glad, jag var mycket snabbare på mitt 30min lätt löpning följt av 15 min med 200m intervaller pass. Kapade hela 5 minuter! Det som göms i snö…

Måste dock rikta ett stort tack till dig kvinna i rosa löparjacka och gulreflexväst som sprang vid Tantolunden ingår. Ta det inte personligt men jag bara kände att jag måste springa om dig och sedan grilla så hårt att du inte orkade ta rygg på mig.
Tack också till du manliga löpare som inte gjorde krokben på mig när jag sprang om dig för tredje gången.

Det är fint med löpargemenskap!

Så till rubriken, igår vid middagsbordet började jag och sambon diskutera varför det finns speciella tjejavdelningar och tjejlopp. Det började med att vi kom på att Löplabbet har en speciell tjejbutik, sedan kom vi in på Tjejvasan, Tjejvättern, Tjejmilen (som jag förövrigt är anmäld till med mamma).

Jag förstår grejen, kanske, eller nej det gör jag inte. Varför speciella tjejlopp? Vill vi inte tävla mot killar, eller vill inte killar tävla mot tjejer? I skytte körde man gemensamt förr, sedan var det tydligen så många tjejer som vann att man separerade klasserna.

Jag är en sådan där som inte riktigt vill inse att killar av naturen har mer muskler än mig och att de av naturen är snabbare. Visste ni förresten att tjejer av naturen faktiskt är mer uthålliga än killar? Alltså borde alla tjejlopp vara lite längre än ”normalt”. Men det är de inte, varför?

Armhävningar är ett typiskt exempel där tjejer alltid är sämre än killar fast det kanske inte borde vara det.

På gymnastiken när man skulle göra armhävningar så fick alltid tjejerna börja på knä om det ville, det behövde inte ens försöka göra armhävningar på tå. Redan då sattes ett frö i tjejernas huvud. ”Jag kan inte göra armhävningar på tå” sedan går man på diverse klasser på gymmen och då får man också höra ”Gör armhävningar på knä om ni vill”. Till och med vissa kampsportsinstruktörer säger ”Tjejer 15 på tå sedan 15 på knä, killar 40 på tå”

Nu tänker jag göra mitt eget inlägg i jämställdhetsdebatten och utlysa en utmaning!


Alla kvinnor och tjejer som läser detta skall börja göra armhävningar på tå. För att detta skall bli på riktigt så har jag här satt ut några personliga utmaningar.

Utmaningen, till 1 maj.
Anna (jag)
mitt all time high är 72 st på tå (jag är en jävel på armhävningar) detta var dock 7 år sedan så jag siktar på 75 då. Sätter ribban liksom…


Ingela: 40 st


Elin: 25 st


Anna G: 25 st


Mamma: 20 st


Kusin Mia: 40 st


Svägerska Emelie: 25 st


Jessica, har ett personligt mål på 50 st

Fler som vill vara med?

Maila gärna mig då så sätter jag upp ditt mål också, om någon som fått ett mål tycker det är för lågt går det att justera. Du kan också utmana eller ska vi säga nominera andra.


Vinst?

Självklart- snygga axlar, fasta bröst, stark mage och bra självkänsla.

12 kommentarer:

 1. Katarina: anmäler sig frivilligt med 5 armhävningar på tå!

  SvaraRadera
 2. Jag är hedrad att som gammal handbolspelare vara högst upp på listan (efter dig då som ingen kan klå)med hela 40 armhävningar.. jag brukade inte maxa på det viset när jag var på topp men jag tror att jag låg på den nivån för ca 10 år sedan, så jag antar utmaningen:)!

  SvaraRadera
 3. Jessica Bengtsson22 mars 2011 kl. 07:49

  Pernille Thygesen 50 armhävningar

  SvaraRadera
 4. Haha tack för den du! Klart jag måste anta utmaningen! :)

  Men vilken fin siffra jag fick:)

  SvaraRadera
 5. Att män i könsmogen ålder har högre testosteronhalter och därför kraftigare muskeltillväxt är en sak. Det är naturlig doping. Att skillnader görs redan i lågstadiet är däremot sjukt och måste motarbetas till varje pris.
  (Har du någon källa till det där med kvinnors uthållighet btw?)

  Brutal utmaning, impad.

  Hur är spåren i tanto, asfalterat eller grus? Känner du/ni till några grusspår i stan, djurgårn närmast kanske?

  SvaraRadera
 6. Kul att du gillade utmaningen, dessvärre får du inte vara med officiellt alltså...

  Det med uthållighet kommer från en föreläsning med Andreas Szalkai (stavning?)

  På tantosidan är det asfalt,om man inte springer på sidan om men det är ju ofta lite svårt. Men på andra sidan, Liljeholmskajen är det grus, finns tydligen ett motionsspår där som jag inte kollat in. Men det går nog inte att springa där nu, var isbana sist jag var där.

  SvaraRadera
 7. Okej tack, då får jag vänta någon vecka då. Hoppas värmen håller i sig!

  SvaraRadera
 8. Haha, jag har väl inget val - måste anta utmaningen. Har inte gjort en armhävning sen jag sträckte axeln så är väl hög tid att börja öva nu igen om jag ska nå mitt utsatta mål
  /Elin 25 stycken :)

  SvaraRadera
 9. Hittade denna sida av en slump. Har inte gjort en armhävning sen skolan, 20 år sen. Fick lust att testa, gjorde just 8 st. Bestämde mig för att öka med minst en om dagen. Klart jag ska ha starka armar! Tack!

  SvaraRadera
 10. Karin: Vad kul! Det är perfekt hör gärna av dig och berätta hur det gick. Vad är ditt mål, hur många vill du klara?

  SvaraRadera
 11. I am linking this webpage from my private weblog . this has all the usefull information necessary.


  Feel free to surf to my web blog: tips to help get pregnant :
  : :
  :

  SvaraRadera