Armhävningsutmaningen

Väldigt roligt att så många känner sig sporrade att vara med i armhävningsutmaningen! Några kan redan göra rätt många, andra har aldrig testat. Det bästa är att alla kan blir bättre.

Några har undrat hur det ska gå till, vem ska kontrollera att man klarat sitt mål? Det är bara en tävling mot dig själv, då ska visa dig själv och kanske några av dina vänner att man kan. Du ska inte jämföra dig med någon annan. Klarar du 5 nu och kanske 15 till 1maj så är det ju tok grymt.

Den andra frågan är hur man praktiskt skall gå tillväga för att bli bättre. Det är en lite klurigare fråga men jag ska göra mitt bästa för att komma med lite tips här nedan.

Att bräka sig själv i armhävningar:
Man ska komma ihåg att våra muskler är ena lata jävlar som helst vilar sig och tar det lugnt så man får skälla på dem lite ibland så skärper det till sig. För varje gång de blir utmanade så tänker musklerna – Attans det är bäst jag bygger upp mig lite om det är detta jag ska syssla med. Därför är det viktigt att sträva efter att varje gång ta i lite mer än gången innan.
Börja med att testa hur många du klarar, skriv ner det eller kom ihåg.

Den som vill kan räkna ut hur många fler man behöver göra per vecka för att nå sitt mål. Det är 6 veckor kvar till 1 maj. Jag klarade 61 igår, alltså har jag 14 kvar och måste orka 2 fler för varje vecka. Helt plötsligt mindre jobbigt när man har mindre delmål.
Men jag kan inte göra en enda!
Det är lugnt, du kommer lära dig.

Börja stå i armhävningsposition och sänk dig sakta ner till golvet. Gå upp med hjälp av knäna. Väl uppe, upp på tå igen och sakta ner. Upprepa så många gånger du orkar.

Detta är utgångspositionen
Utgångsposition framifrån. Händerna och huvudet skall bilda en triangel. Håll inte för smallt ungefär lite bredare än axelbrett. Stora händer.

Detta är botten läget, ryggen är rak, magen är stark, du tittar rakt ner ingen annanstans och kroppen är strax under armbågarna.


Så skall de se ut från sidan, den som tittar noga på min min här ser att jag tyckte det var lite jobbigt att så så här. Om du skall göra plankan gå detta sätt, gå lite högre upp så du inte sliter på axlarna.


Nästa steg är att ligga på golvet med rak kropp och tårna i och försök pressa upp dig själv, behöver du lyfta på rumpan lite ”extra” för att klara det så gör det. Det handlar om att få in känsla för att du orkar. Du kan också lyfta upp en liten bit och hålla där en stund, säg tills du inte orkar mer. När du känner dig redo gå vidare till steg tre, kanske om 1-2 veckor.

Steg tre är att sätta ihop dessa. Långsamt ner, lägg dig på golvet och pressa sig sedan uppåt. Det är alltså en armhävning delat på två.

Steg fyra är att försöka göra detta i en rörelse. Inte så svårt när du behärskar delmomenten.

Hur klarar jag att göra fler?
Armhävningar handlar inte någon max styrka utan om uthållighet i bröst och triceps men också om styrka i core-musklerna.

För att klara att göra fler, gör så många du klarar och pressa dig själv nu, inte lalla runt! När du inte klarar fler på tå så går du ner på knä utan att vila och fortsätter så länge du kan, åtminstone tills du när det antal du satt upp som din utmaning.

Jag får ont i svanken!
Antagligen är du lite svag i core musklerna, eller tänker bara inte på att hålla in dem. Sug in naveln mot ryggraden låter ju himla dumt så istället säger jag- stå på knä och tänk att du får ett slag i magen så den åker lite in. Ungefär så spänner du coren…

Om du vet med dig att du är svag kan du göra plankan och när vi ändå håller på så gör den i armhävningsposition.

Hur ofta måste jag göra armhävningar?
Inte varje dag! Du kommer kanske få lite träningsvärk så kör 2 gånger i veckan, det kommer räcka.

Så här ser utmaningslistan ut:
Anna: 75
Jessica: 50 st
Elin: 25 st
Nevim: 50
Pernille: 50
Svägerska Emelie: 25 st
Ingela: 40 st
Katarina: 5
Anna G: 25 st
Mamma: 20 st
Kusin Mia: 40 st
Johanna 20


Fler?
Om 1 vecka följer vi upp!

Godkänd slutposition när du är klar, glöm inte tungan!


2 kommentarer:

  1. Snyggt, speciellt slutbilden! bra jobbat till Johnny oxå:) Men hur hamnade jag helt plötsligt i mitten av listan, jaja, när utmaningen är avslutad är jag tillbaka på toppen;)

    SvaraRadera
  2. Vill du öka med 10 eller för att hamna i 50-gruppen? Starka brudar där =)

    SvaraRadera