Att få kalla sig för löpare

Namnet på min blogg och min målsättning har vållat lite frågor, det är kul. Jag skall försöka reda ut vissa oklarheter när det gäller definitionen.

Det finns så klart olika definitioner på när man får kalla sig för löpare. Vissa som är lite mer filosofiskt lagda menar att det som skiljer en löpare från en joggare är att joggaren ställer bort sina skor och annan utrustning på hösten när det blir mörkt, slaskigt, halt och kallt. Medan löpare är hårda jävlar som trotsar Kung Bore och alla andra som har makt över vädret.

Inom samma grupp finns det de som menar att det är när man refererar till sitt pass även med sekund hänvisning, alltså Tim:min:sek, som man får kalla sig löpare. Joggare bryr sig inte om det, det nöjer sig med antal minuter. Särskilt eftersom en joggare sällan överskrider en timme. Vilket för oss in på nästa definition när man springer över en timme får man kalla sig löpare. Det är den gruppen som är mer fokuserade på resultat. Här ingår min personliga definition av när man får kalla sig löpare, när man tar milen sub 45 och halvmaran sub 1,45. Det är ju en grej, löpare använder termer som sub, inte under.

Vissa som anammar tidsperspektivet anser att gränsen går vid 5min/km, vilket inte ger samma resultat som ovan då man tar milen på 50min. Inom denna gren finns också det som hävdar att man måste genomför att milslopp för att få kalla sig löpare. Detta bygger på antagandet att det krävs specialiserad och målmedveten träning för att klara av 10 km. Här håller jag dock inte med, vem som helst (nästan) kan ta sig runt 10km med livet i behåll särskilt om det inte finns en tidsangivelse.

Så egentligen kan man välja själv när man får kalla sig löpare. Men eftersom jag valt sida och inte är en sådan som vänder kappan efter vinden utan mer försöker vända vinden efter kappan så tycker jag så klart att det skall krävas en viss prestation för att kalla sig löpare och då tycker jag sub45 och sub 1,45 är bra. Orsaken är att den införlivar filosofi att man anammat känslan och språket i och med att man använder ordet sub. Samtidigt så kräver det en prestation i att man klara en viss tid. Denna tidsgräns skall man alltid klara oavsett vilken höjd över havet man befinner sig på. Dock behöver man ju inte göra det på varje pass eftersom man tränar med olika tempo, så vid tävlingar på kontrollmätta banor skall detta ALLTID (oavsett höjd över havet) klaras.

Frågor på det?

2 kommentarer:

  1. var nog lite otydlig med att det gäller att alltid kunna klara dessa angivna distanser på angiven tid. Inte en gång i livet

    SvaraRadera
  2. Hm, passa dig, om jag klarar dessa tider i Bogotá eller i varma fuktiga Quibdó så kommer jag att kuta ifrån dig hemma i Sverige i sommar;)

    SvaraRadera