8 tankar om mat

Äta bör man annars dör man, äta gör man- ändå dör man.

Det säger ju faktiskt en hel del om de flestas förhållande till mat. Vissa äter för att det är gott, vissa äter enbart för att ge kroppen energi. Andra kör någon typ av blandning och vissa äter inte alls. Vem man än är så är mat verkligen något som väcker känslor.

Undra varför? Jag tror att hur man äter kanske säger en del om vem man är. Någon som äter vad som betraktas som osunt kanske, av vissa, ses som karaktärssvaga.
Jag får ofta frågor om hur och varför jag äter som jag gör, vilket kanske inte är kul alltid. Men jag tänkte delge er mina 8 tankar om mat. Så here we go.

Frukt är godis: Den mamman som myntade detta uttryck viste vad hon snackade om. Många frukter innehåller stora mängder kolhydrater och därför begränsar jag mitt fruktintag. Bär är bättre, hallon exempelvis innehåller inte så mycket kolhydrater.

Det dagliga brödet: Har jag sedan en tid valt att vara utan så väl bröd som andra spannmålsprodukter. Dessa innehåller kolhydrater som blir socker när de bryts ner i magen. Vad jag har märkt är att min mage och hela jag mår bättre utan detta.

Full fat: Jag köper aldrig lightprodukter eller lätta produkter. När man tagit bort fettet så har man ofta tillsatt socker för att få en god smak. Jag anser att fett är bättre för min kropp än socker och andra konstgjorda sötningsmedel är.

Inget är förbjudet: Ni vet hur det gick för Adam och Eva- utslängda från paradiset. Det är väl sällan man är så sugen på något som när man inte får göra det. Detsamma gäller om man förbjuder sig en massa mat. I 99% av fallen äter jag ”enligt plan” men jag är svag för godis och annat sött. Så när jag är sugen, vilket jag är på lördagar eller fredagar så äter jag godis eller vad som faller mig in. Vilket för oss till nästa punkt…

Utan ångest: När jag äter godis eller vad det nu kan vara så gör jag det ordentligt, trycker jag i mig 200g choklad så vill jag ha det. Eftersom jag gör det max 1 gång i veckan så tillåter jag mig själv att göra det och nojar inte. Eftersom jag äter sådant relativt sällan så gör det ingen skada och jag kan faktiskt njuta av det. Jag finner det oerhört irriterande med folk som äter exempelvis choklad och sedan nojar över det. Om det medför ångest så skippa det men har du satt de i käften, låt då maten tysta munnen! Hårt men rättvist.

Back to basic: Jag är väl rätt lyckligt lottad som gillar att laga mat. Jag hatar halv och helfabrikat. Jag väljer bra råvaror, inte alltid ekologiskt då det är kostsamt. Exempelvis undviker jag smaksatt Creme fraiche, för att de ofta innehåller mer kolisar. Istället smaksätter jag dem själv, lite chili, basilika eller vad man nu önskar.

Fastan: I december testade jag min första frivilliga fasta i 24 timmar. Jag har egentligen ett hemskt humör när jag får blodsockerfall och sambon hotade med att flytta när jag berättade detta. 1 gång i veckan i 6 veckor och lärde mig massor. Att jag inte behöver mat för att vara skärpt och fokuserad. Skilja på när jag är hungrig och bara är sugen. Kontroll. Efter 22 timmars fasta skulle jag in till matbutiken som var full med folk, i normala fall hade jag blivit galen och folk hade flugit runt där under min framfart. Nu tog jag det med kontroll, en känsla som jag faktiskt inte upplevt tidigare men som jag lyckats hitta tillbaka till.

Två timmars regel: Förutom vid distanspass på morgonen eller innan morgonjoggen så har jag som regel att äta 2 timmar före träning. Det ger mig tid att smälta maten och ger också energi. Ägg tycker jag är perfekt att äta innan träning.

Kom ihåg att detta är vad som funkar för mig, jag är inte utbildad utan testat själv. Kom gärna med tankar och synpunkter

2 kommentarer:

 1. Väldigt intressant inlägg det här!

  Att frukt är godis håller jag inte med om. Jag äter frukt för att det är gott, och även om det innehåller mycket kolhydrater så ser jag till vitaminerna det innehåller, och ser det därmed övervägande positivt. Sedan är jag inte rädd för kolhydrater överhuvudtaget. Jag älskar bröd, pasta och potatis, och känner att jag mår bra av att äta det. Tror dock att det är väldigt individuellt det där med hur mycket kolhydrater man mår bra av att äta.

  Inget är förbjudet, back to basic och utan ångest håller jag däremot med om fullständigt. Varför må dåligt av att äta något som man faktiskt själv väljer att stoppa i sig? Man måste få unna sig saker emellanåt, utan att känna minsta lilla gnutta ångest!

  Att fasta är någonting jag ännu inte testat, men har planer på en 24-timmarsfasta inom en snar framtid!


  Ojoj, vilken lång kommentar det här blev. Men som sagt, väldigt intressant och rolig läsning! :)

  SvaraRadera
 2. Tack för ditt inlägg Alexandra. Som jag skrev så är jag ju inte utbildad utan testat mig fram och för mig funkar det att undvika just "rena" kolhydrater.

  Lycka till med fastan. Berätta gärna hur det går!

  SvaraRadera