Inläggsulor- som att svära i kyrkan!

Överallt pratar man om den nya frälsaren, barfotaskon. Den ska kunna bota allt från fotproblem och knäproblem till depressioner tror jag. Springa naturligt och på framfoten så är saken biff.

Jag har testat detta, verkligen testat. Inte för att vara sådan men jag tror att nötandet av mil och backar i lättviktsskor kan ha bidragit till mina knä- och höftproblem. Så efter att ha provat allt och träffat den ena specialisten efter den andra och alla har sagt samma sak ”Din fot är ju helt **** varför har du inte inläggsulor?”
Jag har inte inläggsulor för att ”alla” säger att man inte ska ha det. Men nu har jag slutat lyssna på alla självutnämnda experter och ser till fakta. Min högra fot är helt muppig och det må vara att jag springer naturligt i barfota kor, men mitt naturliga löpsteg är inget att sträva efter.

Så här ser mitt löpsteg ut i mina älsklingar DS trainer.
Mitt naturliga löpsteg. Observera också hur yttersidan på hälen släpper.
Det syns kanske lite dåligt men se att fotknölen är långt utanför insidan på hälen. I normala fall skall häl och fotknöl åtminstone vara i linje med varandra. Titta sedan lite högre upp, ser ni att mina knän i princip går ihop? Här bör det vara ett mellanrum.

Jag kan troligen göra all rehab och all löpskolning i världen utan att detta kommer att ändras, det är så min fot sitter fast i mitt ben.

Så ser sulan ut!
Så jag kontaktade Janne som gör fotbäddar som det heter, han har sin mottagning på favvo butiken Runners store på Vasagatan. Han konstaterade samma sak som ortopeder, läkare och sjukgymnast… Men hjälp av laser lästes mina fötter av och jag fick nya inlägg. Sedan kom det svåra att hitta ett par skor.
Jag tänkte någonstans att jag med inläggen kunde ha ett par DS trainer. Men löpanalys visade annat, det följde fem, sex skor till som jag inte kunde ha. Tillslut enades jag och Janne, ja det var lite diskussioner om ett par Brooks Adrenaline. Jag är inte den lättaste kunden i världen men om det är skillnaden mellan att kunna springa smärtfritt och inte så får jag väl springa i ett par Brooks. Dessutom fick jag lov att om 2 månader kanske skaffa mig ett par lättare skor för intervaller.
Mina nya vapendragare

4 kommentarer:

 1. Tycker att barfota vs sul-debatten är lite bakvänd. Msk har ju olika förutsättningar, gjort olika saker med sina kroppar, går på olika underlag osv. Säger inte att barfota-träning inte är bra, bara att universal-lösningar sällan funkar för alla!

  Mina ortoped-sulor (från sophia-hemmet) har verkligen hjälpt mig att slippa en hel del smärta, vilket har gjort att jag kunnat träna upp benmuskler, vrister osv (svaga vrister var ett av mina många problem). Det här märker jag genom att jag nuförtioden inte alls behöver använda sulorna i samma utsträckning som förut. Det kanske låter bakvänt, men poängen är att jag upplevt att ortoped-sulor varit ett grymt bra hjälpmedel för att alls kunna träna det jag behövt träna för att minska mina knä-smärtor.

  Att du har ortopedsulor nu, behöver med andra ord inte betyda att du alltid kommer behöva ha det! Se det som ett hjälpmedel på vägen, på samma sätt som du kanske inte behöver hålla på att rehab-balansera på bollar osv för all framtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra om dina erfarenheter! Jag hoppas det kan bli bättre så att jag slipper dem eller att jag bara kan lära mig leva med dem!

   Radera
 2. Bra att gå och kolla upp sig och få bra grejer. Fötterna är ju A och O för kroppens välbefinnande. Hoppas de fyller sitt syfte :)

  SvaraRadera